Hyvän Tuulen Pyöräily ry:n kuntoajovalmennus pidetään kevään, kesän ja syksyn ajokaudella sunnuntaisin klo 10 Maunulan majalla. Noin 30 minuuttia kestävässä valmennuksessa käsitellään seuraavat aihealueet: ryhmässä ajaminen (käsimerkit, ajomuodostelmat, vaihdot jne.), tavoitteellinen harjoittelu (ohjelmointi, jaksotus, rasitustasot jne.) sekä turvallinen pyöräilytapahtumaan osallistuminen. Valmennus on maksutonta (…toki HTP ry:n jäsenmaksua suositellaan, jos jatkat valmentautumista pidempään) ja voit halutessasi saada palautetta harjoittelusi edistymisestä jopa viikoittain 🙂 Heti valmennustilaisuuden jälkeen voit osallistua HTP-kuntotolenkille (keväällä/kesällä maantiellä, syksyllä hiekkatiellä, ks. alempana tarkempi lenkkiohjelma).
Tervetuloa HTP-valmennukseen ja/tai kuntolenkeille siis myös ensikertalaiset ja kokeilijat (lue. ei-vielä-jäsenet) sekä – erityisesti – muidenkin kestävyyslajien harrastajat, joille kerrottakoon, että esimerkiksi juoksuharrastuksessa niin tavallisia alaraajojen rasitusvammoja ei pääse pyöräilyssä syntymään, jos ajoasento on kohdallaan (…asennon ja pyörän säätämiseen saat valmennuksissa ja lenkeillämme hyviä vinkkejä) eikä ylipainostakaan ole haittaa nivelille, kun aloitat kuntokuurin turvallisesti kahdella pyörällä!!! — Vinkki: aivan liian moni kuntoilija ei ota huomioon vartalotyyppiään (esim. L/XL) ja aloittaa vaikkapa juoksemisen — pahimmassa tapauksessa suoraan ja pelkästään asvaltilla, ja jopa vanhoilla, joustavuusominaisuutensa jo aikoja sitten menettäneillä lenkkikengillä! — jolloin nilkka-, polvi-, lonkka- ym. nivelvaivat lopettavat hyvän harrastuksen alkuunsa!
HTP-kuntolenkkejä ajetaan kevät-, kesä- ja syyskaudella (ks. ohjelma alla).
Huom! HTP-valmennusta järjestetään ja kuntolenkkejä ajetaan huhti-syyskuussa; säiden salliessa lokakuun alkuun saakka voidaan ajaa maantielenkkejä. Myöhemmin syksyllä ajetan niin sanottuja hiekkatielenkejä (…jotka voivat olla myös kokonaan tai osittain asvaltoiduilla kevyen liikenteen väylillä ajettuja; ks. kevään, kesän ja syksyn lenkkiohjelmat tarkemmin tässä alla).
Lyhyesti: HTP:n lenkki- ja valmennustoiminta on tarkoitetty sekä jäsenille että ei-vielä-jäsenille ja ryhmäajon kokeilijoille; ks. tarkemmin UKK-sivulta. Aiempaa ryhmäajo-osaamista tai kuntoilutaustaa ei edellytetä, vain ennakkoluulotonta, oman osaamisen ja jaksamisen haastavaa asennetta toivotaan 🙂
Ajokausi 2025 — Kevät ja kesä — (ajokausi alkaa 13.4.)
>> Katso lisä- ja ajankohtaistietoja valmennuksesta & lenkeistä Fillarifoorumilta
Viikkolenkit (4 x vko)
Lauantai
Kohderyhmä: Aktiivikuntoilijat
Lähtöpaikka ja -aika: Maunulan maja klo 10.30
Lenkkikuvaus: Ajetaan 23-25 km/h keskarilla* alkukaudesta, kesällä 26-28 km/h.
Lenkkireitti: Noin 50-70 km, lenkki alkaa ja päättyy Maunulan majalle, mutta pois voi jäädä toki aiemminkin. Esim. Rusutjärven lenkki, Bodominjärven kierto, Tuusulanjärven ympäriajo ym., osin tuulen suunnastakin riippuen. Osallistua voi joko koko matkalle tai ajaa vain osan matkasta. Loppukaudesta on voidaan ajaa 90-120 km:n spesiaalilenkkejä (esim. Kirkkonummi; Spjutsund; Jokela-Kellokoski jne.), joista ilmoitetaan erikseen.
Sunnuntai
Kohderyhmä: Aloittelijat
(Huomaa, että klo 10 on HTP-valmennustilaisuus samalla lähtöpaikalla ennen lenkkiä 🙂
Lähtöpaikka ja -aika: Maunulan maja klo 10.30
Lenkkikuvaus: Ajetaan keskarilla* 21-23 km/h pyöräteitä pitkin (…optiona voidaan ajaa myöhemmin keväällä ja kesällä hieman vauhdikkaammin, jos/kun mukana on kokeneempaa ja kuntoutuneempaa väkeä) — Huom! Jos ajat itse esim. 21 km/h, niin ryhmän mukana ajat helposti 23-25 km/h.
Lenkkireitti: Aloittelijaystävällisesti noin 15-42 km, esim. kehä I/III, Ylästöntie tai lentokentän (Malmi/Seutula) ympäri osallistujien toiveiden mukaan, pidempänä optiona myös Viikin-Kuninkaanmäen-Sotungintien-Porvoontien lenkki. Huom2 Ajaa voit joko koko reitin tai vain osan matkasta (kartta mukaan tällöin). — Vinkki: Aloittelijoille suositellaan harjoittelua kehä I/III:n pyörätiellä, kuten myös radanvarren (länteen, pohjoiseen), Vihdintien, Hämeenlinnnanväylän/ Riipiläntien, Lahdentien sekä Vanhan ja Uuden Porvoontien pyöräteillä (koilliseen, itään), joilla HTP:n lenkkejä paljon ajetaan.
Maanantai
Kohderyhmä: Aloittelijat ja pidemmälle ehtineet
Lähtöpaikka ja -aika: Viikin Prisma, lähtö Maaherranpuiston puolelta klo 18
Lenkkikuvaus: Ajetaan keskarilla* 23-25 km/h alkukaudesta, kesällä 26-28 km/h.
Lenkkireitti: 46-67 km. Ajetaan pyöräteitä pitkin Sipooseen Immersbyntien risteykseen, josta alkaa noin viiden kilometrin mittainen vapaa vauhti. Vapaan vauhdin päätteeksi KAIKKI pysähtyvät VPK:n rakennuksen jälkeiselle maitolaiturille. Siellä lyhyemmän reitin (46 km) ajavat kääntyvät takaisin Uuden Porvoontien kautta Viikkiin. Pidemmän reitin (n. 63 km) valinneet ajavat Boxintien kautta Söderkullaan, jossa kääntyvät paluumatkalle jatkaen joko uudelleen Immersbyntien mäkien tai suoraan Uuden Porvoontien kautta Viikkiin. Pidempi reitti voidaan ajaa myös Nikkilän-Kuninkaanmäen jne. kautta Viikkiin. — Huom! Em. pidemmät reitit voidaan ajaa vaihtoehtoisesti Viikistä pohjoiseen eli Tattarisuon, Kuninkaanmäen, Nikkilän ja Söderkullan (67 km) tai Hindsbyn (53 km) kautta takaisin Viikkiin. — Huom2! Osallistujien toiveiden ja/tai säätilanteen mukaan reittiin, ja tarvittaessa ajoryhmiin (so. vauhtiin & keskariin) voidaan tehdä muutoksia.
Keskiviikko
Kohderyhmä: Aloittelijat ja pidemmälle ehtineet
Lähtöpaikat ja -ajat: 1) Maunulan maja klo 17.25 2) Vantaankosken kioski klo 18
Lenkkikuvaus: Ajetaan keskarilla* 23-25 km/h alkukaudesta, kesällä 26-28 km/h.
Lenkkireitti: Valittavana useita reittejä: Rusutjärvi, Valkjärvi, Kuonomäki jne., n. 40-60 km. — Vinkkinä valmentajan ohje: Menomatka myötätuuleen, paluumatka vastatuuleen 😉
HUOM! Lenkkiohjelmaan voi tulla (satunnaisia) muutoksia force majeure –syistä. Myös säävaraus kevän ja kesän lenkeillä on mahdollinen (vrt. myös syyskausi), ja kesällä suositellaan tehokasta auringolta suojautumista klo 11-16 välillä. Muista myös (esim. polaroid) aurinkolasit! — Vinkkinä: Harmaat aurinkolasit ovat parhaat, koska ne vääristävät värejä vähiten (ruskeakin toki käy). Myös “saranamalliset” ovat mainioita, koska ne on helppo ottaa pois käytöstä reitin varjoisimmissa kohdissa, jolloin railot + kuopat näkyvät paremmin 😉
Ajokausi 2025 — Syksy — (syyskausi alkaa lokakuussa)
Viikkolenkit (2 x vko)
>> Katso lisä- ja ajankohtaistietoja valmennuksesta & lenkeistä Fillarifoorumilta
Lauantai
Kohderyhmä: Kaikki
Lähtöpaikka ja -aika: Maunulan maja klo 10.30
Lenkkikuvaus: Ajetaan 21-23 km/h keskarilla.
Lenkkireitti: Noin 20-40 km, lenkki alkaa ja päättyy Maunulan majalle, mutta pois voi jäädä toki aiemminkin. — Esim. ajetaan itään tai länteen Hgin ja Espoon sisällä, ja Vantaallakin saatetaan käväistä. Reitit ajetaan Hgin keskuspuiston kautta alkumatkasta, sitten kevyen liikenteen väyliä pitkin; hyvänpintaisia hiekkatiepätkiä puistoissa, oikopolkuja (lyhyitä) ym. on mukana reiteillä.
Kalustona: Cyclo, gravel jne. Suoralla ohjaustangolla (ja nousukahvoilla) varustetut leveärenkaiset (28-38 mm) ovat myös erittäin suositeltavia.
Sunnuntai
Kohderyhmä: Kaikki
Lähtöpaikka ja -aika: Maunulan maja klo 10.30
Lenkkikuvaus: Ajetaan 21-23 km/h keskarilla.
Lenkkireitti: Noin 20-40 km, lenkki alkaa ja päättyy Maunulan majalle, mutta pois voi jäädä toki aiemminkin. — Esim. ajetaan itään tai länteen Hgin ja Espoon sisällä, ja Vantaallakin saatetaan käväistä. Reitit ajetaan Hgin keskuspuiston kautta alkumatkasta, sitten kevyen liikenteen väyliä pitkin; hyvänpintaisia hiekkatiepätkiä puistoissa, oikopolkuja (lyhyitä) ym. on mukana reiteillä.
Kalustona: Cyclo, gravel jne. Suoralla ohjaustangolla (ja nousukahvoilla) varustetut leveärenkaiset (28-38 mm) ovat myös erittäin suositeltavia. — Vinkki: Jos haluat päästä pyörä puhdistamisessa ja huollossa helpommalla syksyn kurakeleillä, hanki takanavan sisäisellä vaihteistolla varustettu pyörä.
Talviharjoittelu (marraskuusta maaliskuuhun)
On suositeltaa jatkaa kuntoilua myös talvikaudella; esimerkiksi kerran viikossa (minimissään) tehtävä pidempi kestävyysharjoitus pitää kuntoa yllä (päivittäisen aktiivisuuden lisänä), eikä kovalla työllä saavutettu kunto näin kokonaan katoa talven aikana. Mitä useammin harjoittelee, vaikkapa vain sisätiloissa kuntopyörää polkien, sitä valmiimpi on keväällä alkavaa ajokautta varten. — Wanha walmentajan ohje kuuluu: “Pyöräilijät tehdään talvella!” (…kiitos, Kari S.).
Vinkki: HTP:n väkeä tapaat HePon talvikauden retkillä, joita ajetaan talvikaudella sunnuntaisin klo 11 Maunulan majalta (…aktiiviharrastajana voit olla kahden tai useamman (!) pyöräilyseuran jäsen samanaikaisesti 😉 — Talviajovinkki: Talviajossa on mahdollista käyttää nastarengasta vain etupyörässä, jos ajoreitillä ei ole suuria korkeuseroja. Käytä tällöin, ja talvella muutenkin, ennakoivaa ajotapaa, sillä (nastattoman) takarenkaan pito jarrutettaessa ei ole paras mahdollinen liukkaalla talvikelillä/alamäessä.
Muutokset lenkkiohjelmaan mahdollisia
Joskus voi käydä niin, ettei HTP:n lenkillä syystä tai toisesta ole vetäjää lähtöpaikalla. Tällaisista poikkeustilanteista pyritään ilmoittamaan etukäteen Fillarifoorumilla, ks. alla.
HTP:n lenkit ajetaan säävarauksella, ts. räntäsateessa, lumimyrskyssä, kovalla pakkasella, kaatosateella tai muutoin liukkaalla kelillä ei ajeta. Vähäisemmän sateen oloissa (…tai sateen uhatessa/sateen jälkeen) toivotaan osallistujilta lokasuojien käyttöä sekä tavallista väljemmässä ajomuodostelmassa ajamista 😉
Oma päivä? Oma lenkki? Oma vauhti? Omat kilometrit?
Etsimme aktiivilenkkeilijöitä ajamaan/vetämään lenkkejä “omilla spekseillä” –> esimerkiksi omalta lähtöpaikalta, omalla vauhdilla ja pituudella. Koulutamme vetäjät (sis. koulutusluento + rasti-/ simulaatioharjoitus). Huom! Emme edellytä vetäjiltä(kään) säännöllistä sitoutumista lenkkeilyyn; ks. lisätietoja UKK-sivulta.
>> Uusimmat tiedot valmennuksesta & lenkeistä löydät Fillarifoorumilta!!!
*Keskari, so. lenkin keskinopeus muodostuu eri tavoin eri kohdissa reittiä, esim. ylämäessä hiljennellään viimeisellä kolmanneksella, alamäet ajetaan puolestaan vauhdikkaasti. Hitaammin ja nopeammin ajettujen osuuksien + reitin pinnanmuotojen (tasaista, nousua, laskua) yhdistelmästä muodostuu lenkin keskinopeus, joka kertoo lenkin kokonaisrasituksesta, mutta ei yksittäisistä rasituspisteistä, esim. jyrkistä mäistä tai laskuista. — Yleensä alle 30 km/h keskinopeuksia pidetään kuntoilullisina, ja yli 30 km/h kilpakuntoilullisina. HTP:ssa ajotapamme on pääosin kuntoilullinen muutamia ennalta ilmoitettuja poikkeuksia lukuun ottamatta (ks. maanantailenkin “vapaa vauhti”).
…tämä HTP:n lenkeillä aktiivikäytössä oleva fillari on ostettu, btw, käytettynä 450 eurolla ja painaa n. 10 kiloa… pienenä miinuspuolena mainittakoon, että fillarin etuvaihtaja (Shimanon Sora) joskus tipauttaa ketjun rattaiden väliin, mutta tämä “kaneusvirehe” ei ole menoa juurikaan haitannut 😉